Definitie

Definitie: Verkoop op Lijfrente

Verkoop op lijfrente is een verkoopwijze van onroerend goed, bijvoorbeeld een woning, waarbij de koper verplicht is aan de verkoper een lijfrente uit te keren.
Een lijfrente is letterlijk een (jaarlijkse) rente “op het lijf”, dus tot het moment van overlijden.

Verkoop op Lijfrente

Op deze webpagina vindt u meer informatie over onroerend goed verkopen op basis van een “verkoop op lijfrente”. Van oorsprong wordt deze wijze van verkoop gebruikelijk in landen als België en Frankrijk, maar ook in Nederland geniet het een redelijke goede bekendheid.

Door een gebrek aan expertise (en eigenbelang) bij banken en makelaars wordt de verkoopwijze op dit moment met name door particulieren onderling wordt gekozen. Met in het vooruitzicht de vergrijzing, wijzigingen op het vlak van de hypotheekrenteaftrek & pensioenvoorzieningen en een beperking van de kredietverlening door banken is de verkoop-op-lijfrente bezig aan een come-back. Een aantal woningbouwcorporaties hanteert een verwante methode onder de naam: “verzilverd wonen”. In het bedrijfsleven wordt een enigszins vergelijkbare constructie veelvuldig gehanteerd onder de noemer: “sale & lease back”

Social Media – Waardeer deze informatie

Voordelen verkoop op lijfrente

  • Financiële zekerheid voor de rest van het leven.
  • Woonzekerheid voor de rest van het leven.
  • Toegang tot kapitaal dat vast zit in ‘stenen’.
  • Aanvulling op het pensioen.
    Daarnaast ook:
  • Mogelijkheid om kinderen te onterven.
  • Met beperkt startkapitaal een woning kunnen verwerven – alternatief voor hypotheek.

Verwante begrippen

Kanscontract,
Naakte & volle eigendom,
Vruchtgebruik,
Speculatie,
Onterven,
Boeketbetaling.

Deze kernwoorden geven een zekere context aan de overeenkomstvorm ‘verkoop op lijfrente’. Deze begrippen zullen doorheen deze website terugkomen.

Achtergrond: Jeanne Calment & Vincent van Gogh

Een bekend voorbeeld van verkoop op lijfrente is dat van Jeanne Calment. Deze Française verkocht op negentig jarige leeftijd haar woning aan een lokale notaris.
Jeanne overleed in 1997 in Arles, in dat dorp was ze ook geboren en ze had daar als jong meisje Vincent van Gogh gekend. In 1997 was ze met 122 jaar de oudste vrouw ter wereld, de notaris zelf was toen al lang overleden en zijn kinderen betaalden tot 1997 jaarlijks zijn lijfrenteverplichting.